Janssen de Jong Projectontwikkeling wint tender met hoge circulaire ambities in Leidsche Rijn

Janssen de Jong Projectontwikkeling wint tender met hoge circulaire ambities in Leidsche Rijn

Projectontwikkelaar Janssen de Jong heeft samen met team Energiek de tender voor de woningontwikkeling van 4 kavels in de wijk Leidsche Rijn Centrum (Oost) gewonnen. Voor de gemeente Utrecht vormden duurzaamheid en gezondheid twee belangrijke gunningscriteria, waar plan Energiek de maximale score behaalde. Het beoogde plan omvat de ontwikkeling en realisatie van circa 70 woningen in 37 verschillende typen.

Leidsche Rijn Centrum is als woonlocatie sterk in ontwikkeling. Het te ontwikkelen plan draagt hieraan bij door de gevarieerd samengestelde bouwblokken met stedelijke allure. Binnentuinen met een zeer groene, ecologische uitstraling. Wonen én mobiliteit door het aanbieden van elektrische deelauto’s en deelfietsen. Een grensverleggende ambitie op het gebied van duurzaamheid en gezonde verstedelijking, die volledig aansluit op het thema Healthy Urban Living van de gemeente Utrecht. Dat is de kern van het winnende plan Energiek. 

 “Het plan is van hoog niveau en onderscheidend op het gebied van architectuur. De manier waarop is nagedacht over duurzaamheid en circulariteit en de maatregelen die hiervoor worden beschreven, sluiten aan bij de visie die we als gemeente hierop hebben," aldus wethouder Geldof (Leidsche Rijn).

 Mark van Doorn, algemeen directeur bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, laat weten: “Als vastgoedontwikkelaar vinden wij het belangrijk om te investeren en innoveren op het gebied van circulair denken en gezonde verstedelijking. We zijn dan ook ontzettend trots dat we deze tender samen met team Energiek hebben gewonnen. De plannen zijn gesmeed, nu is het tijd om ze werkelijkheid te laten worden.”

Duurzaam en circulair

De woningen hebben gemiddeld een EPC van -0,5 en een gemiddelde GPR score van 8,5. Met de overcapaciteit die PV panelen opwekken, hebben bewoners de mogelijkheid om gemiddeld circa 10.000 tot 15.000 klimaatneutrale kilometers per huishouden per jaar te rijden. Middels een slim deelmobiliteitsconcept en de elektrische deelauto’s die hierbij worden geleverd, kunnen de bewoners van Energiek deze elektrische kilometers gebruiken. Door te sturen op verschillende kritische prestatie indicatoren is circulariteit meetbaar, uitvoerbaar en haalbaar gemaakt.

Team Energiek

Het projectteam - team Energiek - bestaat uit: Janssen de Jong Projectontwikkeling, Faro architecten, op ten noort blijdenstein architecten, Hilderinkbosch architecten, OKRA Landschapsarchitecten, Merosch, Alba Concepts, De Koning Makelaars, Enjoy Branding, 3D Capacity, Kontek en LomboXnet. Het stedenbouwkundig plan voor Leidsche Rijn Centrum Oost is van Jo Coenen Architects & Urbanists.